KHOF Communicatie + Diversity Marketing on Thu, 7 Jun 2007 11:40:06 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Cultuurwethouders Amsterdam en Rotterdam zetten debat voort!


*UITNODIGING*


Cultuurwethouders Amsterdam en Rotterdam zetten debat voort!

 

Woensdag 27 juni 2007 om 15.00 uur, Kriterion, Groot Handelsgebouw, Stationsplein, Rotterdam

Toegang gratis. 

 

In september vorig jaar debatteerden de cultuurwethouders van Amsterdam en Rotterdam, vroeg in hun ambtstermijn, met elkaar in Amsterdam over de rol en plaats van kunst en cultuur in de stadsprofilering. Afgesproken werd om dit voorjaar de discussie in Rotterdam voort te zetten. Inmiddels zijn beide bestuurders veel ervaringen rijker en kan het debat met meer verdieping plaatsvinden. Nu belangrijke Rotterdamse en Amsterdamse kunstinstellingen elkaar hebben gevonden en hun intensieve samenwerking hebben aangekondigd in het ARdam Manifest is er reden te meer om opnieuw het debat aan te gaan.

 

Onder leiding van Bert van Meggelen gaan Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam en Orhan Kaya, wethouder Participatie en Cultuur van Rotterdam opnieuw met elkaar in debat.

 

Kunstinstellingen uit Amsterdam en Rotterdam hebben het initiatief genomen tot een verregaande vorm van samenwerking. Het initiatief onder de naam ARdam stelt dat in de internationale concurrentie alleen de Randstad meetelt, niet meer de stad Amsterdam of Rotterdam alleen. Samenwerking is nodig om in het internationale spel mee te kunnen spelen. Ook Den Haag en Utrecht zouden zich bij het initiatief kunnen voegen.

 

In het debat tussen beide cultuurwethouders staat allereerst dit initiatief centraal. Hoe gaan de steden zich binnen dit Randstedelijke verband specialiseren? Welke karakteristieken van de steden zijn relevant voor die specialisatie? Kunnen steden op een concreet niveau afspraken maken over wat ze elkaar gunnen? Is concurrentie tussen de instellingen en tussen de steden (de strijd om het schaarse publiek) niet eerder productief en dreigt het ARdam-initiatief niet een uniformerende grauwsluier over de kunst te leggen?

 

De kracht van de Amsterdamse wethouder en voormalig city-marketeer Carolien Gehrels ligt in de versterking van het beeld en de internationale positie van haar stad; die van haar Rotterdamse collega Orhan Kaya in het versterken van cultuurparticipatie op grassroot level. Hoe oordelen zij over elkaars kracht? Kan Kaya wat met de promotie en de beeldvorming van Rotterdam als cultuurstad en heeft hij daar al iets aan gedaan? En gelooft Gehrels eigenlijk wel in de heilzame effecten van laagdrempelige cultuurvoorzieningen in een stad die toch eerder naar het internationale niveau wil reiken? 

 

Het komt zelden voor dat in de vier grote steden in dezelfde periode twee wethouders van de PvdA en twee van GroenLinks optreden, terwijl tegelijkertijd de Minister van Cultuur ook uit de sociaal-democratische hoek komt. Dit kan in beginsel leiden tot een beweging richting een progressief cultuurbeleid. Gaan de wethouders van deze mogelijkheid gebruik maken en hoe pakken zij dat aan? Wat moet er binnen drie jaar geregeld zijn en hoe waarborgen we de resultaten?

 

Dit debat is een initiatief van het ACMC, platform voor culturele marketing en communicatie en wordt georganiseerd door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst en ARdam. 

 

Reserveer voor het debat via www.rrkc.nl of bel 010- 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 u.)

Voor meer informatie: Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, www.rrkc.nl, Hugo Bongers, 010-4335833, hbongers@rrkc.nl en ACMC, www.acmc.nl, Moncef Beekhof, 06-41209432, info@khof.nl
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).