www.nettime.org
Nettime mailing list archives

RE: [Nettime-nl] 'Internetkunst'
rvk on Thu, 7 Mar 2002 13:34:02 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

RE: [Nettime-nl] 'Internetkunst'


Title: RE: [Nettime-nl] 'Internetkunst'

Cuckoo / Anneke Auer schreef:

Eigenlijk zou ik er voor pleiten om het fenomeen internetkunst een volkomen

aparte status te geven binnen de kunsten (de noemer multimedia bestaat al,

maar is echter ook een nest voor toegepaste kunst, designers, etc., en dat

heeft niets met autonoom werk te maken), of misschien beter nog: daarbuiten.

Het zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat ik nog niet zo lang geleden afgestuurd ben (heb net een half jaar van de tweede fase klaar), maar zou het echt beter zijn als internetkunst een plek krijgt buiten de kunsten?

Juist omdat internetkunst zo moeilijk verkoopbaar is, denk ik dat ik voorlopig nog onder de vleugels van moeder de kunst zal schuilen. Ik vind het namelijk wel prettig om ook af en toe wat te eten en wat als ik mijn elektriciteitsrekening niet meer kan betalen?

Károly Tóth schreef:

De term wordt meestal discriminantiev gebruikt. Een andere betekenis van: "niet verkoopbaar".

Zonder een extra aanzet voor een discriminatief gebruik van het woord 'internetkunst' te geven, vermoed ik dat ik in ieder geval de komende twee á drie jaren voor bijna al mijn inkomsten afhankelijk zal zijn van subsidies en dergelijke. Want moet ik anders reclamebanners en dergelijke op mijn sites gaan zetten? Liever niet en waarschijnlijk levert dat ook niet zoveel op.

Ik ben wel heel benieuwd hoe lang dit zo zal blijven. Zal de internetkunstenaar kwa inkomen dezelfde kant opgaan als sommige video- en filmmakers die ook (specifieke) subsidies krijgen om hun projecten uit te voeren? En hoe zal het gaan als tv en internet inderdaad steeds meer op elkaar gaan lijken?

Cuckoo / Anneke Auer schreef:

Conventionele beeldende kunst in nederland is ook bijna niet verkoopbaar - welke kunstenaar kan er nu werkelijk leven van de verkoop? Misschien 1 op de 100? 1000?

Zo'n schande is het dus nog niet om subsidies nodig te hebben. We zullen dan echter wel binnen de kunsten moeten blijven. Maar dat let ons natuurlijk niet om ook daarbuiten te treden!

 

Cuckoo / Anneke Auer schreef ook nog:

Ik hou mij van harte aanbevolen om url's te ontvangen van andere

internetkunst - of whatever.

Een mooie aanleiding om mijn werk nog eens te noemen. Ik heb toevallig net een nieuwe startpagina online (met hopelijk nog niet te veel kinderziektes):

http://www.rosannevanklaveren.nl  met links naar:

- The Wentinck-pages. Mijn eerste avatarproject in de vorm van een detective. Ook te vinden op: http://home01.wxs.nl/~vankl025/wentinck/wentinck_uk.htm

- Journey to the North. Mijn tweede avatarproject in de vorm van een reisverslag. Dit laatste project is net een maand afgerond. Ook te vinden op: http://www.cybercomm.nl/~rvk/journey/intro.htm 


Groeten,

Rosanne van Klaveren