www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Kunstprogrammering STRP Festival bekend
Bente Bollmann_STRP on Wed, 3 Oct 2007 10:09:49 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Kunstprogrammering STRP Festival bekend


Kunstprogrammering STRP Festival bekend

Na het succesvolle debuut in 2006, vindt van 22 t/m 25 november de tweede editie van het STRP Festival plaats in het Klokgebouw te Eindhoven. STRP is één van de grootste art & technology festivals in Europa en heeft een vier dagen durend multidisciplinair programma met meer dan 120 kunstwerken, performances en artiesten. Eerder al werd het muziekprogramma bekend en vandaag maakt de organisatie het kunstprogramma openbaar.

Uitgangspunt bij het samenstellen van het programma was dat STRP een laagdrempelig festival is, gericht op een breed publiek. Het programma draait om robotics, music, visuals en interactive art en is op te delen in een expositie, een visuals programma, een muziekprogramma en een deel met performances, workshops en lezingen. Het programma omvat enkele premières, prijswinnende werken en bijzondere samenwerkingsprojecten.

Expo
De uitgebreide robotics en interactive art expo daagt de bezoeker uit zélf op onderzoek te gaan. De werken variëren van klein, subtiel en poëtisch tot imposant en overweldigend. Mede door het interactieve aspect wordt de steeds vager wordende grens tussen technologie, mens en kunst opgezocht: een vaak confronterende ervaring!

STRP is trots te kunnen melden dat 'Our Daily Dread' op het festival in première gaat. Dit is het laatste werk van de toonaangevende, Amerikaanse mediakunstenaar Ken Rinaldo. Our Daily Dread heeft de mechanisatie van onze voedselproductie als thema en is een installatie van robotarmen, koeienoren, videobeelden en slachthuisgeluiden. Een zeer esthetisch werk is het Interactive Balloon Ballet van Christopher Bauder (GER). Dit enorme werk bestaat uit een grid van ballonnen die als atomen door de ruimte zweven en van binnenuit verlicht worden. Robert Henke -beter bekend als Monolake- maakte een muziekcompositie bij dit werk. Tijdens een speciale performance voeren de ballonnen een subtiel balletspel op.

De Italiaanse Sonia Cillari komt met een theatraal, interactief werk naar het STRP Festival. Bij haar interactieve performance 'If you are close to me' staat een danseres op een vloer vol sensoren. Door dichterbij haar te komen, beïnvloedt de bezoeker een electromagnetisch veld om haar heen dat zichtbaar wordt gemaakt in prachtige visuals en audiocomposities. Cillari kreeg met dit werk een Honorable Mention tijdens het prestigieuze Ars Electronica Festival in 2007. Een ander prijswinnend werk is Camera Lucida van Evelina Domnitch en Dimitri Gelfand (RUS/USA). In hun 'sonochemisch observatorium' maken zij op een wonderlijke manier geluid zichtbaar. In totaal zijn er ruim 30 kunstwerken op STRP te bewonderen én beleven.

Visuals
Het visuals programma bestaat uit video art/video clips, live cinema, animatie en documentaires. De live cinema performances zijn een once in a lifetime ervaring waarbij beeld en geluid volledig op elkaar zijn afgestemd en haast een nieuwe dimensie lijkt te worden gecreëerd. 

Zo biedt Feed van de Oostenrijker Kurt Hentschläger een grensoverschrijdende beleving die alle zintuigen op tilt doet slaan. Feed begint rustig, maar al snel komt de performance letterlijk op stoom en zitten de toeschouwers in een donkere ruimte, vol rook, stroboscopen, projecties van androgyne wezens en een oorverdovend lawaai. Feed is ontwikkeld voor 'Theater Biennial Venice 2005'.

Tijdens het Animation Festival op zondag staan voormalig Eindhovenaar George Pal (1908) en de animatiesoftware Blender centraal. Pal ontwikkelde de stop motion animatietechniek waardoor hij wereldwijd als dé grondlegger van de hedendaagse animatie wordt gezien. Hij heeft twee Oscars en een ster op de Walk of Fame in Hollywood. Blender is gratis open source software voor 3D animatie en er zijn animatiefilms mee te maken die kwalitatief gelijkwaardig zijn aan die van de grote Hollywood studio's. In 2006 ging de met Blender gemaakte film Elephants Dream in première; het was wereldwijd de eerste animatiefilm gemaakt met open source software en nog in HD-kwaliteit ook.

Other
Theater en performances, workshops en lectures; op STRP is genoeg te doen wat niet in één van de hoofdcategorieën te vangen is. Een première is de performance IM-agined van de wereldberoemde Belgische balletgroep Joji Inc. De dansers maken gebruik van de high tech Lumalive technologie van Philips waarbij de kleding licht uitstraalt en op die manier als communicatiemiddel in de voorstelling wordt gebruikt. Ook deze voorstelling gaat op STRP in première. 

Het lecture-programma met internationaal aansprekende sprekers biedt, naast alle beleving en vermaak, de nodige verdieping. Ondermeer filmmaker Floris Kaayk en mediakenner Koert van Mensvoort geven een lezing. De documentaire Technocalyps zal tot hevige discussies leiden over de invloed van technologie op de evolutie van de mens.

Music
Op 22 november wordt het STRP Festival geopend met een concert van één van de bekendste electronische bands wereldwijd: The Chemical Brothers. Het muziekprogramma op vrijdag en zaterdag begint om 20:00u en gaat door tot zes uur in de ochtend. Het uitgebreide muziekprogramma brengt naast grote namen ook prachtige, hoogtechnologische experimenten binnen de electronische muziek. Zo is de performance van 5MM (DJ Akufen en VJ Coutu-Dumont) een waar audiovisueel pareltje van diepe soundscapes en vervreemdende projecties. Van een heel andere orde: het Franse Aufgang dat uit twee grand-pianos en electronica bestaat: Jeff Mills meets Keith Jarrett!

Het volledige programma en alle informatie staat op www.strp.nl <http://www.strp.nl/> 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).