praktische on Wed, 3 Oct 2007 10:39:28 +0200 (CEST) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
Re: [Nettime-nl] Re: Laura: De kennis van Wikipedia |
Geert Lovink zette op 1 oktober 2007 een bericht door. Iemand testte het Wikipedia-systeem op alertheid door een artikel te plaatsen over een fantasie-plant. De test wees uit dat het systeem alert genoeg was om de misinformatie na twee uur te verwijderen. Iemand verifieerde de plant aan de hand van Google-hits. De plant werd niet gevonden, dus het artikel als fake onderkend. De tester plaatste een kritische noot bij dit onderzoek naar zijn fake-artikel. Als enige reden werd gegeven dat Google de plant niet kende. Geeft men Google wordt hiermee niet ten onrechte autoriteit?
Het doorgezette artikel inspireerde Hendrik-Jan Grievink tot een beschouwing over kennis en de toenemende fragmentering ervan als gevolg van Wikipedia en Google gebruik. Hij verbindt het vraagstuk met de tegenstelling tussen literaire cultuur en beeldcultuur. Zelf ben ik uitgesproken literair. Mogelijk dat ik daardoor niet goed begrijp wat Hendrik-Jan stelt. Hij oppert dat we in een beeldcultuur moeten zoeken naar waar de kennis is, maar in een literaire cultuur moeten vragen wat de kennis is.
Andreas Jacobs is van mening dat kennis en beeld uit hun aard niet met elkaar vergelijkbaar zijn. Hij wijst op het feit dat kennis die aan een betekenisdrager wordt toevertrouwd, niet langer noodzakelijkerwijs een plaats dient te hebben in het geheugen. Hij ziet daarom actieve kennis verloren gaan als gevolg van een toenemend gebruik van beelden als containers voor kennis.
Andreas stelt ook dat metagegevens ? gegevens over gegevens ? een professionele ruis veroorzaken, die de werkelijkheid probeert te verdoezelen. Dat hier opzet in het spel is, moet ik betwijfelen. Voor de niet-prof kan informatie over de informatie als ruis overkomen; voor de professional zal het toch de informatie zijn waardoor hij iets leert over de informatie. Een vorm van kennis.
Alle, filosoof
______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).