Karin Spaink on Sun, 13 Feb 2011 12:08:21 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] Lekken bij Wikilekken: 'n mooie boel!


On Feb 13, 2011, at 11:25 , Bjorn Wijers wrote:

Ik ben het geheel met Karin eens,

Dank, want ik ging echt denken dat ik de enige was die zulke dingen vond. En juist op Nettime vond ik dat *erg* raar. Er is een soort van Wiki-basking ontstaan dat me absoluut niet bevalt. Temeer niet daar alle kritische en slimme mediakritiek die Nettime heeft gestuurd en gekanaliseerd, ineens vergeten leek. Je kunt niet *en* aanwijzen dat de media een bijna onoverkomelijke drang hebben om onderwerpen te personificeren, *en* pal daarna zeggen dat Julian Assange zelf zo nodig in de spotlights wilde staan.

(En al wilde-die dat wel: dan nog zijn er andere, belangrijker issues rondom WikiLeaks.)

echter bemerk ik bij mijzelf ook een bepaalde vorm van cynisme ontstaan. Zelfs al gaat het om de inhoud en krijgen we een blik in de keuken van de internationale betrekkingen met de daarbij gepaard gaande methoden en werkwijzes (die veelal op zijn minst twijfelachtig van aard zijn). Dan nog zal het de meeste mensen een worst wezen. Als ze überhaupt er al iets van meekrijgen. Ligt het aan mij of is apathie de norm aan het worden?


Ik heb dat al lang - gaandeweg ben ik gaan denken dat nationale politiek er niet zoveel toe doet; inmiddels wordt circa 60% van de NL wetgeving opgelegd door de EU. En terwijl we als Nederlanders al amper greep hebben op onze nationale politiek, is onze invloed als _burger_ binnen de EU helemaal te verwaarlozen. Tel daarbij op hoeveel invloed lobbies en internationale verdragen hebben, en je voelt je inderdaad bijna verplicht tot cynisme.

En toch is cynisme of geperverteerd intellectualisme niet het enige alternatief. NL mag dan weinig ruimte hebben voor eigen wetgeving, we weten *wel* dat het uitmaakt - veel zelfs- of Wilders establishment is of niet., en of-ie 15 zetels haalt of 45. Sfeer, context, vertoog, blikrichting - zulke dingen maken uit. Wat precies is waarom het me stak dat godbetere ook hier zulke onnadenkende, domme dingen over wikiLeaks worden gezegd - dingen die naadloos in een vertoog passen dat elk verstandig Nettime-lid gewoonlijk *ondervraagt* in plaats van het als uitgangspunt te nemen.


- K -

--
Jesse: You're obviously worried there's a lesbian inside you trying to get out. Susan: Um, actually, right now I'm more worried about the lesbian outside of me trying to get in.
  - Desperate Housewives, s05e17______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).